Η σπουδαιότητα της αιγίδας του ΕΟΤ για την βυζαντινή αγιογραφία
Τίποτε δεν είναι πιο παρήγορο και ελπιδοφόρο από την ενασχόληση των ανθρώπων με την τέχνη και με κάθε πνευματική εργασία που καλλιεργεί. Ιδιαίτερα μετά την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού και τις συνέπειες που είχε η πανδημία, η ανάγκη για αληθινή αναζωογόνηση με βάθος και ουσία γίνεται εξαιρετικά σημαντική. Η βυζαντινή αγιογραφία είναι μια τέτοια μορφή τέχνης.
Η κίνηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού να θέσει υπό την αιγίδα του την Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας στο κέντρο της Αθήνας, και της ίδιας της προέδρου του κας Άντζελας Γκερέκου να παρακολουθήσει και να μαθητεύσει σε ένα σεμινάριο διδασκαλίας της βυζαντινής τέχνης, αποτελούν μοναδική κίνηση αξιοποίησης, ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού και πνευματικού αυτού πλούτου της ορθόδοξης παράδοσης.
Για πρώτη φορά, η βυζαντινή αγιογραφία δεν είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει στενά και αποκλειστικά την ορθόδοξη εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή και τους πιστούς. Γίνεται αντικείμενο μελέτης, στοιχείο επικοινωνίας και μύησης στην τέχνη αυτή που έχει βαθιές ρίζες και πολύτιμο φορτίο. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έθεσε το λογότυπό του, έβαλε στους χάρτες του και παρουσίασε την Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας ως μια τέχνη που είναι από τις μεγαλύτερες σχολές τέχνης παγκοσμίως.
Οι επισκέπτες έμπαιναν στο παλαιότερο σωζόμενο σπίτι της Αθήνας και μόλις ανέβαιναν στον δεύτερο όροφο βρίσκονταν μπροστά σε κάτι ζωντανό, όμορφο και αληθινό. Μια έκθεση έργων του Άρχοντα Αγιογράφου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνου Ξενόπουλου. Βλέποντας τις πολλές διαφορετικές εικόνες μπορούσε κανείς να τις χρονολογήσει, να καταλάβει τις συγκεκριμένες παραδόσεις που διατηρούνται αλλά και να αντιληφθεί τις διαφορές που έχει η τέχνη αυτή από αιώνα σε αιώνα.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ, εξήγησε προσωπικά και με πολύ θέρμη σε δεκάδες τουρίστες που βρέθηκαν μέσα στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, πως στο βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιείται εκεί, οι συμμετέχοντες φιλοτεχνούν το πρόσωπο της Αγίας που γεννήθηκε σε αυτό το σπίτι. Κι ακόμη, ότι η όλη διαδικασία δεν είναι μια απλή μίμηση και αντιγραφή.
Αυτό που γινόταν αντιληπτό και από ανθρώπους που δεν γνώριζαν για την Ορθοδοξία, ήταν το πολύτιμο αίσθημα του μυστηρίου. Η αίσθηση μπροστά στους αγίους ότι στο σύμπαν υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κατανοήσουμε. Μια διανοητική ταπείνωση. Και μια στροφή στην διαίσθηση των ανθρώπων. Επίκληση στο εσωτερικό κριτήριο που συνδέει την λογική τους με τους αγίους και την αίσθηση του Θεού.
Η ζωντανή αίσθηση ενός μουσείου που λειτουργεί συνταιριάζοντας την βυζαντινή τέχνη του σήμερα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα σύνδεσης του πολιτισμού με την κοινωνία, τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ, στα πλαίσια τιμητικής εκδήλωσης για την βυζαντινή τέχνη, έκανε και την απονομή των πτυχίων σε δύο μαθήτριες αγιογράφους. Πρόκειται για τίτλους της Καραπιπέρειου Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας του κ. Κωνσταντίνου Ξενόπουλου, που φέρουν την υπογραφή του αγιογράφου πατρός Λουκά Ξενοφωντινού και του Χρυσόστομου Ξενόπουλου.