Συχνές ερωτήσεις για την αγιογραφία

  • Γιατί να προτιμήσω ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο αγιογραφίας;

Αυτή είναι μια απο τις πιο κλασσικές ερωτήσεις για την αγιογραφία. Το να μάθεις αγιογραφία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και εξάσκηση. Όμως, η εξάσκηση είναι θέμα προσωπικής ευθύνης. Ο δάσκαλος διδάσκει τις τεχνικές δεξιότητας που είναι απαραίτητες και στην συνέχεια απαιτείται προσωπική προσπάθεια, συστηματική αφιέρωση χρόνου στην τέχνη της αγιογραφίας και διαρκής βελτίωση. Το ταχύρρυθμο σεμινάριο που διοργανώνει ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι εξαιρετικά αποδοτικό καθώς μεταδίδει όλες τις γνώσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας εικόνας. Ακολούθως, είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε συμμετέχοντα να μπορεί να προχωρήσει με τους δικούς του ρυθμούς κάνοντας εξάσκηση και πρακτική εφαρμογή.

  • Γιατί το σεμινάριο έχει αυτό το κόστος;

Το να μάθεις αγιογραφία σωστά από την αρχή, δεν είναι κάτι εύκολο ή απλό. Απαιτείται προσωπικός χρόνος και προσπάθεια όχι μόνο απο τον μαθητή αλλά και απο τον ίδιο τον δάσκαλο που θα μεταδώσει τις γνώσεις του με εύληπτο τρόπο. Ένα εντατικό μάθημα για την τέχνη της αγιογραφίας είναι το ίδιο αποδοτικό με ένα μάθημα που διαρκεί έναν χρόνο. Η διοργάνωση των σεμιναρίων στα οποία διδάσκει ο κος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος περιλαμβάνει όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για την απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία του σεμιναρίου. Κυρίως όμως προσφέρει την δυνατότητα να λάβει κανείς απαντήσεις απευθείας απο τον ίδιο τον αγιογράφο, να μάθει τεχνικές λεπτομέρειες που αποτελούν προσωπικά στοιχεία του καλλιτέχνη για την εφαρμογή κάθε τεχνοτροπίας και να δει την δουλειά του να βελτιώνεται αισθητά με τις συγκεκριμένες προτάσεις που γίνονται αποκλειστικά γι΄αυτόν.  Η εξαιρετική αποδοτικότητα που έχει το σεμινάριο στην μετάδοση γνώσης και η ολοκλήρωση ενός έργου μέσα σε 3 ημέρες είναι οι λόγοι που το καθιστούν τόσο δημοφιλές.

  • Υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων;

Εάν κάποιος δεν μπορέσει να παρακολουθήσει το σεμινάριο και ενημερώσει γι’ αυτό μία εβδομάδα πριν την πραγματοποίησή του σεμιναρίου,  μπορεί να λάβει πίσω την προκαταβολή (150€) που είχε καταβάλει για την κράτηση της θέσης.

  • Σε ποιους απευθύνεται αυτό το σεμινάριο αγιογραφίας;

Αν είστε επαγγελματίας αγιογράφος μην θεωρήσετε ότι το να ασχοληθείτε με την αγιογραφία για τρεις ημέρες μαζί με τον Άρχοντα Αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο είναι κάτι που δεν σας αφορά. Αρπάξτε την ευκαιρία να σπουδάσετε μια νέα τεχνική, δώστε την ευκαιρία στον αγιογράφο να δουλέψει μαζί σας και κερδίστε την κριτική αξιολόγηση της δουλειάς σας. Τα στοιχεία της μαθητείας, της ενεργούς πρακτικής άσκησης δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους και της διαρκούς βελτίωσης, είναι αυτά που συγκινούν βαθιά τον κ. Ξενόπουλο. Είναι αυτά που τον κάνουν να χαρίζει απλόχερα τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Αν είστε αρχάριος, και πάλι το σεμινάριο αυτό είναι ο ιδανικός τρόπος να προσεγγίσετε την αγιογραφία. Να μάθετε ουσιαστικά και πρακτικά όλα όσα χρειάζονται για να μπορείτε να ασχοληθείτε με την αγιογραφία συστηματικά. Πως γίνεται αυτό;

Η διδασκαλία στα σεμινάρια είναι εξατομικευμένη. Οι μαθητές απολαμβάνουν την προσωπική διδασκαλία του κ. Ξενόπουλου και ο ρυθμός, αν και έντονος, είναι πάντα σύμφωνος με την ταχύτητα απόδοσης του μαθητή.

  • Ακόμα κι αν δεν έχω ζωγραφίσει ποτέ και νιώθω σας μαθητής δημοτικού, μπορώ να ασχοληθώ με την αγιογραφία;

Πολύ συχνά δουλεύουμε με ανθρώπους που μόλις ξεκινάνε το ταξίδι τους στην ενασχόληση με την τέχνη. Συνήθως είναι η φάση στην οποία είναι οι καλύτεροι μαθητές. Αποδίδουν άριστα στις γνώσεις που τους δίνουμε και έχουν διάθεση μαθητείας 100%. Θα χρειαστεί να τους δώσουμε κάποιες επιπλέον τεχνικές πληροφορίες στην αρχή που όμως δεν θα αφαιρέσουν καθόλου απο τον χρόνο που θα έχουν για την ολοκλήρωση του έργου τους. Άλλωστε η αγιογραφία έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και όσοι θέλουν να μυηθούν σε αυτήν το κάνουν επειδή νιώθουν κάτι βαθύτερο να τους ελκύει. Αυτό το κριτήριο είναι αλάνθαστο!

  • Μπορώ να χρησιμοποιώ video recorder και να κρατώ σημειώσεις κατά την διάρκεια του σεμιναρίου;

Προτρέπουμε τους μαθητές των σεμιναρίων του κυρίου Ξενόπουλου να κρατήσουν σημειώσεις και να τραβήξουν video. Είναι μια τεχνική που τους βοηθά αργότερα όταν μόνοι τους, χωρίς την καθοδήγηση του άρχοντα αγιογράφου, θα επαναλάβουν την πρακτική εξάσκηση στο σπίτι τους. Επικροτούμε την συστηματική και μεθοδική παρακολούθηση αφού αυτή είναι που θα αποδώσει τα μέγιστα για τους μαθητές. Έτσι, νιώστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε όποια μέσα θέλετε ώστε να είναι το μάθημα αυτό παραγωγικό, δημιουργικό και ευχάριστο για εσάς.

  • Τι αποτελέσματα να περιμένω από αυτό το σεμινάριο;

Με μία λέξη η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι: Πρόοδο. Ο κάθε μαθητής είναι διαφορετικός. Παρά ταύτα η βιωματική προσέγγιση της διδασκαλίας και η πρακτική μετάδοση της τεχνικής όπως ο κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος κάνει πάντα στα σεμινάριά του, εξασφαλίζουν την ουσιαστική πρόοδο του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Επιπλέον, κάθε μαθητής θα ολοκληρώσει και θα κρατήσει το δικό του ολοκληρωμένο έργο στο τέλος του σεμιναρίου.

  • Μπορώ να δουλέψω με άλλα υλικά;

Όχι. Η αγιογραφία σε αυτό το σεμινάριο διδάσκεται με χρώματα αγιογραφίας σε σκόνες και αυγό. Τα υλικά αυτά μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα στην αγορά αλλά στην διάρκεια του σεμιναρίου θα παρέχονται απο την διοργάνωση μαζί με όλο τον τεχνικό εξοπλισμό (εκτός απο τα πινέλα). Επίσης, αργότερα ο κάθε μαθητής θα μπορεί να πειραματιστεί και να εξασκηθεί και με άλλα τεχνικά μέσα, άλλες επιφάνειες αγιογράφησης και άλλα θέματα. Στο σεμινάριο όμως διδασκαλίας της αγιογραφίας θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εκτελέσει την συγκεκριμένη τεχνοτροπία που διδάσκεται ακολουθώντας το θέμα που διδάσκει ο αγιογράφος.