Διάκριση για την αγιογραφία στη Φινλανδία
Η Ορθόδοξη Πίστη στη Φινλανδία αποτελεί μια μικρή μειονότητα σε σχέση με την πλειοψηφία της καθολικής πίστης και τον προτεσταντισμό. Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ρίζες στη Φιλανδία εδώ και αιώνες, και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πνευματικό και πολιτισμικό στοιχείο αναγνωρίζοντας μάλιστα πόσο σημαντική είναι η βυζαντινή αγιογραφία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, περίπου το 1,1% του πληθυσμού της Φιλανδίας αναγνωρίζεται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια αυτόνομη εκκλησία με ένα δίκτυο ναών και μοναστηριών σε διάφορες περιοχές.
Η βαθιά και γνήσια ορθόδοξη βυζαντινή τέχνη έφτασε στην Φιλανδία από τον Σασάκι, Ιάπωνα στην καταγωγή που έγινε ορθόδοξος και υπήρξε αγιογράφος. Ο Σασάκι ήταν μαθητής του Φώτη Κόντογλου την δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα. Το πολιτικό καθεστώς της δικτατορίας όρισε πως έπρεπε ο Ιάπωνας να εγκαταλείψει την χώρα και ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας Παύλος, που βρέθηκε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο τον προσκάλεσε. Έτσι η βυζαντινή τέχνη της αγιογραφίας μεταλαμπαδεύτηκε στο μοναστήρι Lintulan Luostari στην περιοχή Heinavesi της Φινλανδίας, όπου και βρίσκεται ο τάφος του σήμερα.
Σε αυτό το γυναικείο μοναστήρι της Φινλανδίας, στο Lintulan Luostari δόθηκε στον καθηγητή αγιογραφίας και Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Επιτακτικό Σήμα του Τάγματος του Ιερού Αμνού που εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Στον στενό συνεργάτη, βοηθό και κατά σάρκα γιό του Χρυσόστομο Ξενόπουλο, αποδόθηκε βιβλίο ευλογίας που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Αρσένιος σε αναγνώριση της αγάπης που δείχνει προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλανδίας. Οι τιμητικοί τίτλοι φέρουν την υπογραφή του Μητροπολίτη Κουπίου και Καρελίας κ. κ. Αρσενίου ενώ η απόδοση έγινε από την ηγουμένη της Ιεράς Μονής, γερόντισα Μιχαέλα. Παρόντες ήταν ο αρχιμανδρίτης, εφημέριος και πνευματικός της Ιεράς Μονής π. Ανδρέας και ο Ξενοφωντινός Ιερομόναχος, Φιλανδός στην καταγωγή και λέκτορας στο πανεπιστήμιο, π. Δαμασκηνός.
Ήταν μια συγκινητική και πολύ ευλογημένη στιγμή καθώς η διάκριση αυτή για τους δύο Έλληνες αγιογράφους, Κωνσταντίνο Ξενόπουλο και Χρυσόστομο Ξενόπουλο έχει πολλές πτυχές που αντανακλούν την αναγνώριση στο πρόσωπό τους, της βυζαντινής τέχνης και της Ελλάδας.
Οι Έλληνες καλλιτέχνες αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στο εξωτερικό βοηθά στην προβολή και την εκτίμηση της βυζαντινής τέχνης, της ορθόδοξης παράδοσης και πίστης. Επιπροσθέτως προωθείται ο διαπολιτισμικός διάλογος. Οι αγιογράφοι με την διάκριση αυτή συνεισφέρουν στον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και εθνικοτήτων.
Πολύ συχνά η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί πηγή έμπνευση και για άλλους καλλιτέχνες και ειδικότερα αγιογράφους. Η αναγνώριση των Έλληνων αγιογράφων σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες και τους ενθαρρύνει να ακολουθήσουν το όραμα τους και να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες. Η επιτυχία και η αναγνώριση στο εξωτερικό μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να εξερευνήσουν το ταλέντο τους και να διεκδικήσουν τη διεθνή αναγνώριση.
Αυτό όμως που συγκινεί ιδιαίτερα τον κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο είναι πως με την βράβευση αυτή προς την αγιογραφία, συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού και της οικονομίας της Ελλάδας. Οι τουρίστες και οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την τέχνη και τον πολιτισμό έρχονται σε επαφή με την βυζαντινή παράδοση και θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα για να ανακαλύψουν τα έργα και την κληρονομιά των βυζαντινών χρόνων στο σήμερα.
Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που είναι ο πολιτισμός της και μέρος αυτού η βυζαντινή αγιογραφία, αποδίδει στο σήμερα με απτό τρόπο, κυρίως με την ευλογία και την χάρη του Θεού.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ιερά Μονή και την Ορθοδοξία στην Φινλανδία μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.lintulanluostari.fi/